Dugnad for å gi plass til fremtiden

Innbyggerne på bygda har sett seg lei av dårlig nett, og flere tar nå jobben med å skaffe fiberbredbånd. / 04.07.16

For å få dette til kalles bygda inn til dugnad. Det gjør de med glede!

Viken Fiber har allerede gitt bygda Efteløt utenfor Kongsberg fiber, og er godt i gang med andre steder som Hof og Holmestrand i Vestfold.

–Flere steder i vårt nedslagsområde etterspør nå bygdefiber, og vi er i gang med å selge det inn også i andre områder, forteller Jon Birger Ellingsen, direktør Kommunikasjon, Marked og Forretningsutvikling i Viken Fiber.

Han forteller at for å få dette til må det være et visst antall i bygda som sier ja, og de må være forberedt på å gjøre det meste selv.

– For at våre utbyggingsprosjekter skal være lønnsomme må kundene stort sett bo nært inntil hverandre, i nærheten av en by eller et tettsted. Jo mindre sentralt stedet er, jo større er kravene til innsatsen. Det betyr at for å få bygdefiber må det være et lokal engasjement der både økonomisk spleising og dugnadsinnsats er å forvente, sier Ellingsen.

Han forteller videre at for å få realisert prosjektene engasjeres det gjerne gravelag, det utføres håndgraving, legging av rør, transport med mer.

Flere på bygda kan surfe med lysets hastighet!

Resultatet av dugnadsinnsatsen er at innbyggerne får hastigheter andre bare kan drømme om. Med fiber i veggen er man godt rustet for dagens og ikke minst fremtidens underholdningstjenester. Opp- og nedlastningshastighet er like rask og man har god kapasitet uansett hvor mange som er på nett samtidig.

–Hvis flere gjør som Efteløt og våre andre bygdeprosjekter er også sjansen større for at de kan få fiberbredbånd sier Jon Birger Ellingsen.

Sjekk om din bygd kan få

Vil du vite mer om bygdefiber? Hva det kreves av bygda, hvordan det organiseres og lese om hvordan andre har gjort det? Da kan du lese mer om dette her. Der kan du også melde din interesse for bygdefiber.