Fiberbredbånd fra Viken Fiber ble redningen for bygda

Bygda Efteløt var i ferd med å vokse fra fremtiden fordi de ble hengende etter den teknologiske utviklingen. / 24.04.17

Da det ble så ille at innbyggerne nesten ikke kunne betale regninger i nettbanken tok de affære.

Eivind Dyrdal stod i bresjen for å få fiberbredbånd fra Viken Fiber til bygda, og nå beveger endelig Efteløt seg i takt med resten av det moderne samfunnet. Ikke bare kan de nå surfe raskt på nettet, streame, laste ned og sende tunge filer eller være flere på samtidig.  Fiberbredbånd har også betydd mye for utviklingen av bygda.

–Vi har blitt mer fristende for pendlere, som nå kan arbeide mer hjemme og vi henger ikke lenger etter i skoleutviklingen der det legges opp til mye arbeid på nett, sier Dyrdal.

–Vi har åpnet et nytt byggefelt som det ikke var noe interesse for før fiberen kom. Og ikke minst kan bøndene investere i moderne utstyr som letter deres arbeidshverdag, sier en engasjert pådriver som selv har banket mange dører for å få innbyggerne til å takke ja til fiber.

ENDELIG KOM FIBEREN TIL BYGDA: Lars Hvaale Fretland sammen med pådriver Eivind Dyrdal

Dugnad for å få fiberbredbånd til bygda

For at de rundt 1 000 innbyggerne skulle få fiberbredbånd var de nødt til å skaffe nok interessenter for at det skulle bli økonomisk forsvarlig for fiberutbygger Viken Fiber. Ifølge Dyrdal var det ikke noe problem å få nok engasjement i bygda.

–Vi banket dører og fikk mange underskrifter. Samarbeidsviljen var stor og bygda stod samlet.  Det var få som hadde betenkeligheter med å bli med på dette, sier han.

Raskt internett gjør kuene lykkeligere

En av de som ikke angrer på at han takket ja er bonden Lars Hvaale Fretland. Han eier Søndre Aas Gård sammen med kona Mona Hvaale Fretland. Lars og Mona har gjort flere moderniseringer etter at de fikk fiberbredbånd, blant annet utvidet fjøset, ansatt to medarbeidere, fått hybelbeboere og investert i en melkerobot.

–Deler av melkeroboten kan styres via en app og mye av servicen foregår over internett, noe som gjør at Tine meierier kan overvåke melkekvaliteten via nett. Det sier seg selv at dette ikke hadde vært mulig uten et raskt og stabilt nett, sier Fretland som også hevder at kuene nå er lykkeligere.

–Roboten melker kuene tre ganger i døgnet. De kan selv velge når de vil spise og melkes og har dermed mindre press på seg. Kuene har fri trafikk, blir mindre stresset og produserer bedre melk, sier han.

–Fiberen har gjort mye for bygda Efteløt, men også for min virksomhet. Den forenkler hverdagen og arbeidsprosessene og gjør at jeg får kvalitetstid med familien sier Lars Hvaale Fretland.

Her kan du selv se hvordan kuene på byda har blitt lykkeligere på grunn av internett:

 

Støtter regjeringens bredbåndsmål

Jon Birger Ellingsen, direktør kommunikasjon og forretningsutvikling i Viken Fiber, synes det er flott å kunne støtte lokale initiativ som bygdefiber.

–Vi er jo en kommersiell aktør og bygger kun ut om det tilfredsstiller våre lønnsomhetskrav, men dette synes vi er gøy å være med på og når det samtidig bygger oppunder regjeringens bredbåndsmål vil vi gjerne være med, sier han og forklarer nærmere.


–Regjeringen har vedtatt en ekomplan for Norge. I denne har man tydelige bredbåndsmål om 100 Mbit/s til 90 prosent av befolkningen innen 2020. Dette er viktig for nordmenns hverdag og Norge i en stadig mer global konkurranse.


–Vi leverer de samme produktene overalt, så det er klart at kunder som får bygdefiber fra oss, får akkurat de samme prisvinnende Altibox produktene, som alle andre, sier Ellingsen avslutningsvis.

Fakta om bygdefiber fra Viken Fiber

    • Bygger ut i områder hvis interessen er stor
    • Er det stor interesse gjøres et overslag for å se om bygging er mulig
    • Må ha et betydelig lokalt engasjement, først gjennom initiativ fra lokale, deretter gjennom økonomisk spleiselag og dugnadsinnsats.
    • Må etableres lokallag med kontaktperson som er kontaktleddet mellom lokallaget og Viken Fiber.
    • Påregnes økt etableringskost, men den kan reduseres ved at lokallaget står for graving av grøfter.

Les mer om bygdefiber

Sjekk om du også kan få fiberbredbånd