Rimeligere å digitalisere Norge

Nå bærer flere års arbeid for å lette graveinstruksene endelig frukter. / 04.12.17

Regjeringen har besluttet å redusere kostnadene for å bygge bredbånd, noe som betyr at sjansen for å få øker for alle, spesielt for de med lav fiberdekning.

 

–Dette den julegaven vi er mest glad for å få i år sier Stian Berg, direktør for Plan og Utbygging i Viken Fiber. Han forteller at fiberutbyggere i flere år har måttet forholde seg til store forskjeller i graveinstrukser.


–Kostnadene for å bygge fiber har variert fra kommune til kommune og forskjellen har noen steder utgjort flere titalls tusen kroner per husstand. Dette har vært en stor utfordring og i verste fall har vi måttet si nei til områder som gjerne ville ha fiber, fordi kommunen har pålagt oss altfor store kostnader.


Nå kan enda flere fibres
Innen 2020 ønsker regjeringen at Ola og Kari har høyhastighetsbredbånd, uansett hvor i landet de bor, og Berg mener at dette målet ikke lenger er så hårete med den nye forskriften.


– Det å bygge fiber er en omfattende prosess og det kreves mye planlegging, søknader, mannskap, utstyr og dialog med kunde. Gravekostnaden utgjør gjerne 60-70 prosent av de totale kostnadene, og med en reduksjon i disse kan vi fibre enda flere, sier Berg fornøyd.

Her kan du lese hva regjeringen skriver om endring av forskriften